Κάνε την ιδέα σου πράξη

H WATT+VOLT σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Action Finance Initiative (AFI), σας βοηθά να κάνετε την επιχειρηματική σας ιδέα πράξη. Η WATT+VOLT κατανοώντας πλήρως την εποχή της κρίσης και της ανεργίας και ανταποκρινόμενη στις αντιξοότητες μιας επιχειρηματικά δύσκολης εποχής, προάγει ‘το επιχειρείν σε πράξη’.

Στόχος της WATT+VOLT, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι η μείωση της ανεργίας, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε νέους ή υφιστάμενους επιχειρηματίες και κατ’ επέκταση η οικονομική τους ανεξαρτησία, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να προσφέρουν κοινωνικά και οικονομικά στην ελληνική κοινωνία.

Ποια είναι η Action Finance Initiative;

Η AFI είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία από το 2014 από την ActionAid Hellas και τη διεθνώς αναγνωρισμένη και καταξιωμένη γαλλική οργάνωση ADIE. Παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια ενώ παράλληλα βοηθά και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες  επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, η AFI προάγει τις μικροπιστώσεις στην Ελλάδα, παρέχοντας πρόσβαση σε μικροδάνεια μέχρι 10.000 ευρώ σε επίδοξους επιχειρηματίες που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές ανεξαρτήτως της εμπορικής δραστηριότητας τους, βαθμού καινοτομίας, κατηγορίας επένδυσης και χρήσης τεχνολογίας. Παράλληλα, το προσωπικό της AFI, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών της, παρέχει δωρεάν επιχειρηματική υποστήριξη πριν και μετά την παροχή του δανείου προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μικροεπιχειρηματία.

Ο οργανισμός χρηματοδοτείται για τα λειτουργικά του έξοδα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το SolidarityNow και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ενώ τα κεφάλαια για τις μικροπιστώσεις παρέχονται από Έλληνες της διασποράς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.  

Ποια είναι η φιλοσοφία που διαπνέει την AFI;

Η επιχειρηματικότητα πρέπει και μπορεί να είναι προσιτή σε όλους. Επίκεντρο της AFI είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο κάθε επιχειρηματίας μέσα του. Η φιλοσοφία της ΑFI βασίζεται στις βασικές αξίες της κοινωνικής οικονομίας που είναι: εργασία, εμπιστοσύνη, ανταλλαγή και αλληλεγγύη.

Ποιοι απευθύνονται στην AFI και ποιες εταιρίες χρηματοδοτεί; 

Στην ΑFI απευθύνονται νέοι ή υφιστάμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν ευκαιρίες στην αγορά, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω την εταιρία τους, αλλά που δεν έχουν πρόσβαση σε ολική ή μερική χρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ. Στην Ελλάδα, δυστυχώς αυτή η μερίδα της επιχειρηματικότητας που απαιτεί μικρή χρηματοδότηση δεν εξυπηρετείται από κανέναν.  

Απευθύνονται επίσης ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν άλλη εναλλακτική χρηματοδότησης και εκπαίδευσης στην προσπάθεια τους να κινηθούν επιχειρηματικά: γυναίκες, νέοι, άνεργοι, μετανάστες.

Στην AFI δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος της επένδυσης που θέλει κάποιος να κάνει, αρκεί αυτή να είναι νόμιμη. Μπορεί να επενδύσει ο μικροεπιχειρηματίας σε αγορά εξοπλισμού, στην δημιουργία νέας θέσης εργασίας, σε κεφάλαιο κίνησης, σε αγορά πρώτων υλών ή/και σε προωθητικές ενέργειες. 

Τί γίνεται αν κάποιος επίδοξος επιχειρηματίας έχει μία «καλή ιδέα», χωρίς ωστόσο να τη συνοδεύει από σαφές χρονοδιάγραμμα ή χρηματοοικονομικό πλάνο;

Στην AFI θα τον βοηθήσουν με δωρεάν εκπαίδευση κι υποστήριξη με τη βοήθεια των εθελοντών της οργάνωσης. Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει αρχές οικονομικού προγραμματισμού, ανάλυση απαιτήσεων για την ίδρυση νέας επιχείρησης, σύγκριση διαφορετικών νομικών μορφών, προετοιμασία του business model canvas, σχεδιασμό 3-ετούς επιχειρησιακού πλάνου, σεμινάρια για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Όλα αυτά προσφέρονται χωρίς καμιά απολύτως χρέωση. 

Το εξίσου σπουδαίο είναι πως μετά την έγκριση της μικρο-πίστωσης παρέχονται μέντορες σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο μέχρι την τελική αποπληρωμή του δανείου, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ολόκληρα χρόνια.  

Η παρούσα πρωτοβουλία δεν είναι επιχορήγηση ούτε συνδέεται με προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ/ΟΑΕΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την εταιρική ιστοσελίδα της AFI, να δείτε συχνές ερωτήσεις ή ακόμα για να επικοινωνήσετε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.