|
12.07.21

Το μέλλον είναι η “ψηφιακή” ενέργεια

Είναι πλέον σαφές ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ταχύ ρυθμό και ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα συνοδευτούν από πρωτοφανή επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για παγκόσμιο πληθυσμό που θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια, μέχρι το 2040. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή παράλληλα με τεράστιες αλλαγές σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής όπως την ξέρουμε σήμερα. Αυτό φυσικά ισχύει και στον τομέα της ενέργειας, όπου η τεχνολογία μαζί με την στροφή σε πράσινες λύσεις αλλάζει το τοπίο.

Ας δούμε όμως πώς επηρεάζουν όλες αυτές οι αποφάσεις τους καταναλωτές. Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την ενέργεια αλλάζει ριζικά. Για παράδειγμα, ήδη ως καταναλωτές είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε την κατανάλωση ενέργειας με αυτοματισμούς και ευέλικτα, έξυπνα συστήματα στο σπίτι όπως και με την υπηρεσία smartwatt . Ακόμα, μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην αγορά, πωλώντας ηλεκτρισμό κάτι που πριν λίγες δεκαετίες φάνταζε επιστημονική φαντασία. Ενώ οι δυνατότητες του Internet of Τhings μας δίνουν συνεχώς  πρόσβαση σε πιο εξελιγμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Όλες αυτές είναι αλλαγές, που μπορούν να μας ωφελήσουν λόγω χαμηλότερων λογαριασμών, αλλά και υπηρεσιών που καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες μας και προωθούν βιώσιμες λύσεις. Προφανώς είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα είναι το μέλλον. Ωστόσο οι εταιρείες που έχουν αντιληφθεί τη μετάβαση, σχεδιάζουν ήδη τις λύσεις εκείνες που δεν θα αφήσουν κανένα καταναλωτή πίσω.

Η βασική αλλαγή είναι η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα, η οποία ολοένα και αυξάνεται. Η ψηφιοποίηση της ενέργειας γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Οι αναλογικοί μετρητές γίνονται σιγα-σιγά παρελθόν και αντικαθίστανται από έξυπνους μετρητές που μπορούν να «διαβάσουν» την κατανάλωση σε υψηλή συχνότητα, να την εκφράσουν αριθμητικά και, στη συνέχεια, να στείλουν αυτά τα δεδομένα στα έξυπνα τηλέφωνα μας, αλλά και στους προμηθευτές ενέργειας. Αυτή είναι μια βασική αλλαγή που διευκολύνει τους σύγχρονους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών να προτείνουν προσφορές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας. Μπορούν να προτείνουν προϊόντα που μας βοηθούν να μειώσουμε τη χρήση ενέργειας, να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και στο μέλλον, να προγραμματίσουμε το είδος ενέργειας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αν δηλαδή, θα προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή, αποφεύγοντας  έτσι την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Η καθημερινότητα της ψηφιακής εποχής, σημαίνει επίσης ότι προμηθευτές και πάροχοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το ίντερνετ για να παρέχουν πληροφορίες, να προωθούν τις προσφορές τους και να επικοινωνούν με τους καταναλωτές τους. Η εξέλιξη της καινοτομίας εξαρτάται από τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση, την προσφορά, την αποδοτικότητα, τις τάσεις και τα δεδομένα. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς ένα ψηφιακό μέλλον στην ενέργεια, που θα διασφαλίζει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, τα διαθέσιμα δεδομένα πρέπει να είναι ακριβή, πλήρη, έγκαιρα και με δυνατότητα κοινοποίησης. Οι προσπάθειες ψηφιοποίησης και αυτό που πολλοί ονομάζουν «έξυπνο πλέγμα» είναι καθοριστικής σημασίας επειδή διασφαλίζουν ότι οι όσοι καινοτομούν και οδηγούν την κούρσα έχουν τις γνώσεις που χρειάζονται για τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα οικονομικά της παροχής ενέργειας.