|
06.05.21

Θέρμανση: Πόσο «καίνε» οι συσκευές θέρμανσης που επιλέγεις;

Η θέρμανση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δαπανηρή διαδικασία μέσα σε ένα σπίτι γι’ αυτό η χρήση των συσκευών θέρμανσης πρέπει να γίνεται σωστά για να αποφεύγονται τα extra έξοδα. Ας δούμε παρακάτω τις πιο «διάσημες»:

Θερμοπομπός
Ο θερμοπομπός (convector) ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο συμφέρουσες συμπληρωματικές λύσεις θέρμανσης του σπιτιού και αυτό γιατί είναι εύκολος στην τοποθέτηση και σχετικά οικονομικός. Σχετικά με το πόσο ρεύμα καταναλώνει ένας θερμοπομπός ανά ώρα αναφέρουμε ότι ένας θερμοπομπός 950-2000W φέρνει κόστος από 0,075€/h έως 0,205€/h.
Κατά κύριο λόγο είναι κατάλληλος για να ζεστάνει μικρούς χώρους όπως τα υπνοδωμάτια 10τμ. Έτσι σε συνδυασμό με άλλο τρόπο θέρμανσης και μάλιστα κατά τις νυχτερινές ώρες, επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοσή του και με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Αντλία θερμότητας
Η αντλία θερμότητας λόγω της υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι η καλύτερη λύση θέρμανσης συγκριτικά με τα συμβατικά συστήματα, ενώ παράλληλα είναι εύκολη στη χρήση και εγκατάσταση, προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων και βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η WATT+VOLT είμαστε ο μοναδικός πάροχος ενέργειας που αναλαμβάνει όλα τα βήματα εγκατάστασης αντλίας θερμότητας και συντήρησης. Μάθε περισσότερα εδώ!

Σόμπα αλογόνου
Από τις πιο περιζήτητες συσκευές θέρμανσης κυρίως λόγω χαμηλού κόστους είναι η σόμπα αλογόνου ή χαλαζία. Ας δούμε όμως τι κατανάλωση ρεύματος έχει η σόμπα αλογόνου! Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ισχύ της σόμπας που μπορεί να κυμαίνεται από 800W, 1200W, 1800W ή και παραπάνω. Ενδεικτικά, μια σόμπα αλογόνου 1200W καταναλώνει 0,20€ ανά ώρα.

Ηλεκτρικός Λέβητας
Αποτελεί μία από τις πιο οικολογικές και οικονομικές επιλογές τόσο για θέρμανση όσο και για ζεστό νερό. Στα ατού του συμπεριλαμβάνεται η εύκολη τοποθέτηση και το μικρό του σχετικά μέγεθος. Πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας; Αρχικά αυτό εξαρτάται από την ισχύ του λέβητα αν είναι μονοφασικός ή τριφασικός, διότι έχουν και διαφορετικό πάγιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πρώτες 800 kWh (σε 4μήνες) κοστίζουν 0,08981€/kWh ενώ οι επόμενες 800 kWh (4 μήνες) 0,11443 €/kWh.

Σόμπα Πέλλετ
Είναι η σύγχρονη μορφή της ξυλόσομπας με περισσότερα πλεονεκτήματα, αφού η σόμπες πέλλετ κάνουν πιο ελεγχόμενη καύση, αποδίδουν περισσότερο και εξαγωγή των καυσαερίων του γίνεται μηχανικά. Το πέλλετ, είναι το υλικό το οποίο καίει η σόμπα και πρόκειται για συμπιεσμένο πριονίδι, το οποίο ναι μεν είναι πιο ακριβό απ’ το κοινό ξύλο, ωστόσο η διαφορά αντισταθμίζεται με την υψηλότερη απόδοση. Σε μια αερόθερμη σόμπα πέλλετ για 1 Kwh χρειάζονται 0,24kg πέλλετ με 0,30€/kg το πέλλετ, το κόστος ανέρχεται σε 0,073€/kwh.
Χοντρικά μια σόμπα μέγιστης ισχύος 10 KW καταναλώνει 0.70-1.90 kg./h

H επιλογή είναι δική σου!