Ηλεκτροκίνηση: «Φορτίζουμε» για το μέλλον

Ηλεκτρικό ήταν 1 στα 10 καινούργια αυτοκίνητα που αγοράστηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων και την παγκόσμια τάση που θέλει τους οδηγούς, που ενδιαφέρονται να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων, να στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση. Οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές της νέας πραγματικότητας:

  • Όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σαφώς προτιμότερα από τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ. Κι ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί που αμφιβάλλουν για τα περιβαλλοντικά οφέλη τους, ακόμα και σήμερα, όταν μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ευρώπη, εξακολουθεί να παράγεται με άνθρακα, υπάρχουν σαφείς ωφέλειες από την χρήση τους. Ωφέλειες που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον, καθώς θα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
  • Κανένα αυτοκίνητο δεν θα είναι ποτέ 100% «καθαρό» ούτε η ανανέωση του στόλου με ηλεκτρικά πρόκειται να λύσει προβλήματα όπως το μποτιλιάρισμα στις πόλεις. Όμως οι ηλεκτροκινητήρες είναι πιο αποδοτικοί από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα, ειδικά στην οδήγηση μικρών αποστάσεων τα ηλεκτρικά οχήματα να σπαταλούν λιγότερη ενέργεια. Επίσης, δεν παράγονται ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις εκπομπές της εξάτμισης και μειώνονται τα επίπεδα θορύβου, ειδικά στις χαμηλότερες ταχύτητες, στις οποίες τα ηλεκτρικά είναι λιγότερο θορυβώδη από τα συμβατικά αυτοκίνητα.
  • Ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο προσιτά, με ορισμένους  να προβλέπουν ότι θα αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων νέων αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα επενδύσουν έως και 180 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιο αγοράς. Οι επενδύσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων με παράλληλη μείωση του κόστους των μπαταριών και βελτίωση των χαρακτηριστικών τους.

Στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο του καλοκαιριού για την παροχή φορολογικών κινήτρων με στόχο την ελάφρυνση του κόστους χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος αλλά και την ανάπτυξη σημείων φόρτισης, έδωσε επιπλέον ώθηση στην αγορά. Με το ενδιαφέρον των καταναλωτών και τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων ΙΧ, δικύκλων και ποδηλάτων να αυξάνονται, η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία τους στους ελληνικούς δρόμους. Η διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι είναι οι δύο βασικές ανησυχίες των καταναλωτών. Όμως η εμπειρία από χώρες του εξωτερικού δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται παράλληλα με το δίκτυο σταθμών φόρτισής τους, που σχεδιάζεται ήδη ώστε να προσφέρει εύκολη, οικονομική και ασφαλή φόρτιση.