|
12.07.21

Φυσικό αέριο: Θα είναι το βασικό καύσιμο μετάβασης για το μέλλον της ενέργειας παγκοσμίως;

Παρά τη σημασία του, το φυσικό αέριο συχνά μένει έξω από τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ενέργειας. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα. Ένας λόγος είναι η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών νέων κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, που όχι μόνο έβαλαν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της κουβέντας για τον ενεργειακό εφοδιασμό τα επόμενα χρόνια αλλά μείωσαν και τις τιμές.

Ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται σαφές ότι η χαμηλή περιεκτικότητά σε άνθρακα του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ως καύσιμο -γέφυρα για το μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που όλοι σχεδιάζουν.

Πόσο φυσικό αέριο υπάρχει στον κόσμο, πόσο ακριβό είναι να αναπτυχθεί και με ποιο ρυθμό μπορεί να παραχθεί; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα καθορίσουν τη σημασία του στην δεκαετία που διανύουμε.

Προς το παρόν, το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό σε πολλούς τομείς της οικονομίας – για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως βιομηχανική πηγή θερμότητας και χημική πρώτη ύλη. Και φυσικά για τη θέρμανση νερού και χώρου στα σπίτια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις.  Στον τομέα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας – το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται τον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ, παραμένοντας πιο καθαρό και ευέλικτο σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, σε μια οικονομία που επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές CO2, ο  ρόλος του στον ενεργειακό εφοδιασμό, λόγω της διαθεσιμότητας και του συγκριτικά χαμηλού του κόστους, αναμένεται να είναι κεντρικός.