|
08.05.21

Κάνε τον «έξυπνο» από το σπίτι σου

Από τα κινητά τηλέφωνα στα wearable αξεσουάρ και τις συσκευές «έξυπνων» σπιτιών που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες ασύρματων δικτύων, το IoΤ φέρνει την επανάσταση στην καθημερινή διαχείριση. Τα «έξυπνα» σπίτια είναι τα σπίτια του 21ου αιώνα με δυνατότητες ελέγχου που φαντάζουν αδιανόητες ακόμα και για την προηγούμενη γενιά καταναλωτών. Λειτουργίες όπως  άνοιγμα/κλείσιμο παροχής ηλεκτρισμού, έλεγχος κίνησης και θερμοκρασίας, έλεγχος φωτισμού μέσω «έξυπνης» λάμπας καθώς και έλεγχος διαρροής νερού και υγρασίας μέσω του IoT, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα.

Σήμερα, μπορείς με μια συσκευή να επιβλέπεις τη λειτουργία του νοικοκυριού και της επιχείρησής σου για άνεση στην καθημερινότητα, ασφάλεια, εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Πολλά από τα οφέλη ενός «έξυπνου» χώρου δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.  Καταγράφοντας τον τρόπο ζωής και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού και της επιχείρησης σου «αναζητούν» τρόπους για να μην ξοδεύεις ενέργεια όταν δεν τη χρειάζεσε. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν στο έπακρο τη διαθέσιμη ενέργεια. Οι «έξυπνες» συσκευές επικοινωνούν ασύρματα με ένα «έξυπνο» σύστημα το οποίο συνδέεται απευθείας με το router της διαδικτυακής σου σύνδεσης, με μία πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία. Εσύ, μέσω μιας εύκολα προσβάσιμης εφαρμογής, δίνεις τις εντολές που επιθυμείς  στις “έξυπνες” συσκευές που έχεις εγκαταστήσει.

Για παράδειγμα, μπορούν να προγραμματιστούν για ενεργοποίηση / απενεργοποίηση και αλλαγή της έντασής του φωτισμού στο χώρο σου. Δεν είναι όμως μακριά το μέλλον όπου αυτό θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Με το IoT ενεργοποιημένο σε όλο το σπίτι, τα φώτα θα μπορούν να ανταποκριθούν σε δραστηριότητες. Θα συνδυάζονται, ας πούμε, με το home cinema.   Θα απενεργοποιούνται ή θα χαμηλώνουν σε ένταση μόλις αρχίσεις να παρακολουθείς μια ταινία. Αργότερα, ίσως σβήνουν για μια  ταινία τρόμου, για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα! Στο μέλλον,  ακόμα και τα φυτά σου μπορούν να γίνουν «έξυπνα» μέσω IoT. Με αισθητήρες που θα ανιχνεύουν το χώμα θα δίνεται εντολή στο ποτιστικό σου σύστημα  ή σε ρομποτικά χλοοκοπτικά που θα περιποιούνται το γρασίδι.   Δεν υπάρχει πάντως λόγος να περιμένουμε τα ρομπότ, μπορούμε, από σήμερα, να ξεκινήσουμε να στήνουμε σταδιακά το «έξυπνο» σπίτι με συσκευές χαμηλού κόστους, με απόλυτη ασφάλεια και εύκολη διαχείριση. Το σημαντικότερο όφελος που μας παρέχει είναι η άνεση και η  εξοικονόμηση. Τα «έξυπνα» σπίτια όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και πιο οικονομικά, κάνοντας τους αυτοματισμούς μέρος της καθημερινής ζωής και δίνοντας σου  τη δυνατότητα να κάνεις τον «έξυπνο»… όπου κι αν βρίσκεσαι.