ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συχνές ερωτήσεις γενικού περιεχομένου

Πότε απελευθερώθηκε η λιανική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα;

Η λιανική αγορά ρεύματος απελευθερώθηκε στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου 2007. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα πλέον τον προμηθευτή για την κάλυψη των αναγκών σας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είστε υποχρεωμένος, όπως παλιότερα, να αγοράζετε το ηλεκτρικό σας ρεύμα από τον κατεστημένο φορέα, βάσει ρυθμιζόμενων μόνο και μη διαπραγματεύσιμων τιμών απολαμβάνοντας επιπλέον καινοτόμες ενεργειακές υπηρεσίες ως προστιθέμενη αξία βάση των εξελίξεων στην αγορά της ενέργειας.

H εταιρεία WATT+VOLT παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα;

Η WATT+VOLT παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα εξής σημεία:

Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

  • Ηπειρωτική Ελλάδα
  • Νησιά: Αγκίστρι, Αίγινα, Αλόννησος, Αμμουλιανή, Άνδρος, Αντίπαξος, Αντίπαρος, Δήλος, Δοκός, Ελαφόνησος, Ερεικούσσα, Εύβοια, Ζάκυνθος, Ηρακλειά, Θάσος, Ιθάκη, Ίος, Κάλαμος, Καστός, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κουφονήσι, Κύθηρα, Λευκάδα, Μαθράκι, Μεγανήσι, Μύκονος, Νάξος, Οθωνοί, Παξοί, Πάρος, Πόρος, Ρήνεια, Σαλαμίνα, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκορπιός, Σπέτσες, Σπετσοπούλα, Σταμφάνη, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος.

Δίκτυο Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα
Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Θήρα, Θηρασιά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Κάρπαθος, Κίμωλος, Κρήτη, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μεγαλονήσι, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Ρόδος, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

Τι είναι η ΡΑΕ;

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2000, αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας, όπως αυτή αναπτύσσεται – τόσο μονοσήμαντα στην Ελληνική αγορά – όσο και όπως αυτή λειτουργεί και αναπτύσσεται σε σχέση με τις ξένες αγορές ενέργειας, και ιδίως με αυτές με τις οποίες διασυνδέεται. Η ΡΑΕ συστήθηκε με το ν. 2773/1999, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις οδηγίες 2003/54/ΕΚ και 2003/55/ΕΚ για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Με τον ως άνω νόμο, τον εσωτερικό κανονισμό της (Π.Δ. 139/01), και κυρίως με τις τροποποιήσεις του ν. 2773/1999, που ακολούθησαν στη συνέχεια, της δόθηκαν αρμοδιότητες παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, ήτοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η ΡΑΕ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών. (Πηγή Ιστοσελίδα της ΡΑΕ).

Ποιος είναι ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ;

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής. Είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο. Έργο της εταιρείας είναι η λειτουργία , η συντήρηση και η ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και η διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του Δικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΛΑΓΗΕ;

Ο ΛΑΓΗΕ αποτελεί τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Ως αγορά εδώ εννοείται η ημερήσια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την οποία αγοράζει ενέργεια η WATT+VOLT για να προμηθεύσει τους πελάτες της. Ο ΛΑΓΗΕ χρεώνει τη WATT+VOLT για την ενέργεια που αγοράζει βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Ο ΛΑΓΗΕ είναι ανώνυμη εταιρεία με μετοχική σύνθεση που ανήκει 100% στο κράτος.

Ποιος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ;

Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς (150KV και 400kV) στην Ελλάδα, δηλαδή εκτελεί τη συντήρηση και ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς, και διασφαλίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με καλή ποιότητα και αξιοπιστία. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ εκτελεί την εκκαθάριση αποκλίσεων και λοιπών λογαριασμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι σχετικές χρεοπιστώσεις στους Συμμετέχοντες στην αγορά αυτή.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για θέματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ (καταμέτρηση, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κλπ);

Μπορείτε να καλέσετε στο Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 (δωρεάν από σταθερό και κινητό όλο το 24ωρο).

Το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ θα σας παρέχει πληροφόρηση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής), όπως: συνδέσεις στο Δίκτυο, μεταβολές σε υφιστάμενες παροχές, καταμέτρηση, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αρχική ηλεκτροδότηση, επαύξηση/μείωση ισχύος και άλλα τεχνικά θέματα.

Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να σας ενημερώσουν για τη διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των διαφόρων αιτημάτων σας, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η υποβολή των αιτημάτων σας στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ και να διεκπεραιώσετε ένα πολύ μεγάλο εύρος των αιτημάτων σας, για παράδειγμα από αίτηση για έλεγχο μετρητή, μέχρι νέα σύνδεση και αίτημα χορήγησης νυχτερινού μετρητή. Επίσης, για αναγγελία βλάβης διατίθεται και mobile app για iOS και Android.

Τι θα ισχύει για τα Δημοτικά Τέλη σε περίπτωση που διακόψω την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα ακίνητο;

Βάσει του ν.3345/2005 ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή νόμιμου εκπροσώπου του, απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον υποβληθεί στον οικείο Δήμο, μαζί με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, βεβαίωση που εκδίδεται από τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. περί διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου. Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των τοπικών γραφείων του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στην ιστοσελίδα https://www.deddie.gr/el/epikoinonia/epikoinwniste-mazi-mas/

Τι είναι η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) και πότε εφαρμόζεται;

Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) αποσκοπεί στο να τηρούνται οι κανόνες και η Νομοθεσία που αφορούν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να κατασκευάζονται και να διατηρούνται πραγματικά ασφαλείς και λειτουργικές για τους ιδιοκτήτες ή τους χρήστες τους, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα (ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια) που προέρχονται από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) άλλαξε και τροποποιήθηκε πρόσφατα με την Φ.50/503/163 (ΦΕΚ 884 Β 15.05.2011) και η πλήρης εφαρμογή της νέας ΥΔΕ ξεκίνησε από την 01.11.2011.Η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική βάσει Νομοθεσίας καθώς χωρίς αυτήν, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μία νέα εγκατάσταση ή μια παλιά στην οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή της λόγω ανάγκης επανελέγχου.

Την ΥΔΕ συντάσσει ο ηλεκτρολόγος με την οποία δηλώνει ότι η εγκατάσταση που περιγράφεται σε αυτήν:

  • Είναι κατασκευασμένη με βάση την ισχύουσα ηλεκτρολογική Νομοθεσία.
  • Έχει ελεγχθεί από τον ίδιο τον ηλεκτρολόγο που την υπογράφει, με βάση επίσης την ισχύουσα ηλεκτρολογική Νομοθεσία, για να επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής.
  • Έχει γίνει επανέλεγχος μιας υπάρχουσας εγκατάστασης, για να επιβεβαιώσει επίσης ότι ασφαλής.
  • Παραδίδεται η εγκατάσταση από τον ηλεκτρολόγο στον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη της και του παρέχει την προβλεπόμενη ασφάλεια από ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά και από κακή λειτουργία.

Η ΥΔΕ κρίνεται απαραίτητη, καθώς ωφελεί στα εξής:
– στο να εντοπίζονται και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι ιδιοκτήτες, οι χρήστες αλλά και οι ηλεκτρολόγοι που δεν τηρούν την νομοθεσία η οποία αφορά τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
– στο να αποδίδονται ευθύνες σε περιπτώσεις ατυχημάτων (ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια).

Χρειάζεται ανανέωση η ΥΔΕ;
Υπάρχει νομική υποχρέωση για την ανανέωσή της. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Φ.7.5/1816/88 της 27/02/2004 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 470 της 05/03/2004, η ΥΔΕ είναι υποχρεωτική για αρχικό έλεγχο και επανέλεγχο.

Ο αρχικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ηλεκτροδότηση κάθε εγκατάστασης ή μετά από σοβαρή τροποποίησή της. Ο επανέλεγχος θα πρέπει να διενεργείται σε χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εγκατάσταση, ως εξής:

  • Για κατοικίες και ανάλογους χώρους, τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια.
  • Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Για χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο.
  • Για επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (πισίνες, μαρίνες, κάμπινγκ) τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, πριν από την επανασύνδεση.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον προκύπτει αλλαγή χρήσης της εγκατάστασης.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η εγκατάσταση πληγεί από θεομηνίες (πλημμύρες, σεισμούς).
  • Μετά από σοβαρά ατυχήματα ή συμβάντα (πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία).

Κατεβάστε το νέο έντυπο της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτης (ΥΔΕ).