
Η Ευρώπη «πατάει γκάζι» προς την ηλεκτροκίνηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να έχει τουλάχιστον 30 εκ. ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας – μια τεράστια αύξηση από τα σημερινά 1,4 εκ. οχήματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θέτει συνεχώς αυστηρότερο πλαίσιο για να επιταχύνει την επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα.
Έτσι δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη, ότι η περιφέρεια των Βρυξελλών ανακοίνωσε την εγκατάσταση 22.000 ηλεκτρικών φορτιστών, επενδύοντας στην ηλεκτρική κινητικότητα και στις δημόσιες μεταφορές με ποσό που αγγίζει το 1 δις ευρώ. Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση ότι στην περιφέρεια θα απαγορευτούν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έως το 2030 και τα βενζινοκίνητα οχήματα έως το 2035. Η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για υβριδικά και οχήματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, από το 2035. Ενώ έως τότε, θα έχει απαγορευτεί σταδιακά η κίνηση με σκούτερ και μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούν ντίζελ και βενζίνη.
Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος των Βρυξελλών, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 30% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή, οι οποίες παραμένουν σταθερές από το 1990. Το σχέδιο για κινητικότητα χαμηλών εκπομπών επιδιώκει την πρόληψη 100 έως 110 πρόωρων θανάτων ετησίως, οι οποίοι συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη και στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές κατά 65% – 75%, έως το 2030.
Παράλληλα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Γερμανία ενέκρινε νόμο για την παροχή ολοκληρωμένης υποδομής γρήγορης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα καθαρής μπαταρίας , δίνοντας στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών τη νομική βάση για τη στοχευμένη επέκταση ενός δικτύου σημείων γρήγορης φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 2 δισ. Ευρώ έχουν υπολογιστεί για την κατασκευή και τη λειτουργία των υποδομών. Με επιπλέον 1.000 σημεία φόρτισης, υπολογίζεται ότι η ζήτηση θα μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμη και σε ώρες αιχμής και σε προηγουμένως ασύμφορες τοποθεσίες, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων.
Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές κατά 90% έως το 2050 σε σύγκριση με το 1990, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να γίνει μια ουδέτερη από το κλίμα οικονομία. Ένα ουσιαστικό μέρος της μείωσης των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές είναι η μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από αυτές, η πιο κοινή νέα πηγή είναι η ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά για τα επιβατηγά οχήματα.
Η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης που ακολουθεί την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές είναι βασικός παράγοντας για τη μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα και σε ένα στόλο με οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Απώτερος στόχος των πολιτικών είναι να καταστεί η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων τόσο εύκολη όσο μια επίσκεψη στο βενζινάδικο.
Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2050 περιλαμβάνεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υπογεγραμμένη από 195 χώρες, προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου – όριο που κρίνεται ασφαλές για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νόμος για το κλίμα, που μετατρέπει την κλιματική ουδετερότητα σε νομοθετημένη δέσμευση της ΕΕ. Ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα, επιταχύνει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, από 40% σε τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Τον Μάρτιο που μας πέρασε, εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει ημερομηνία για την απαγόρευση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ευθυγραμμιστεί ο τομέας των μεταφορών με τους στόχους για το κλίμα.
Μάλιστα στα μέσα Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη – μέρος ενός πακέτου πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.