Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 29

Η χρήση των κλιματιστικών προκαλεί αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

Τα κλιματιστικά είναι υπεύθυνα για την αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Σε κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια πρόκειται να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια η χρήση των κλιματιστικών. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες είναι σήμερα υπεύθυνα για το 10% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό πρόκειται να εκτοξευτεί στο 37%, λόγω της επέκτασης της χρήσης των κλιματιστικών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η λύση μπορεί να έλθει μόνο από την επένδυση σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα μειώσουν την ενέργεια που απαιτείται για τη χρήση των κλιματιστικών.

Αυξάνονται τα επίπεδα διαρροής ενέργειας στην Ελλάδα λόγω των κλιματιστικών.

Τα ασύγκριτα μεγάλα επίπεδα της διαρροής ενέργειας στην Ελλάδα λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατά μέσο όρο 1% στις ευρωπαϊκές πόλεις. Την ίδια στιγμή όμως, στην Αθήνα, η αύξηση υπολογίζεται κοντά στο 4,1% για κάθε επιπλέον βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από τους 22◦C. Η διαφορά, οφείλεται στην έλλειψη συντήρησης των κλιματιστικών και της έλλειψης σύγχρονης μόνωσης στα περισσότερα κτίρια της χώρας μας.

Η Σαουδική Αραβία εκδίδει ειδική λίστα με συμβουλές για την ορθολογική χρήση των κλιματιστικών.

Η ορθολογική χρήση των κλιματιστικών βρίσκεται στην πρώτη θέση των οδηγιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, στη Σαουδική Αραβία. Στη χώρα όπου τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο κράτος στον πλανήτη, έχει εκδοθεί ειδική λίστα με συμβουλές για τον βέλτιστο ενεργειακά τρόπο λειτουργίας των κλιματιστικών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο οδηγός που εξέδωσε η σαουδαραβική εταιρία ενέργειας, τα φίλτρα των μονάδων κλιματισμού πρέπει να καθαρίζονται έως και 3 φορές το χρόνο. Παράλληλα, ο θερμοστάτης δεν πρέπει να είναι κάτω από τους 24 βαθμούς κελσίου.

Η WATT+VOLT με την υπηρεσία smarteverything εξακολουθεί να στηρίζει την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στον κλιματισμό, όσο και σε ποικίλες ενεργειακές ανάγκες.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM