Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 12

Έργα επίτευξης ενεργειακής αυτονομίας στην Ελλάδα.

Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.

Σε διαβούλευση βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 32 γεωθερμικά πεδία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν σημαντικά πολλούς παραγωγικούς τομείς. Σε τομείς όπως η γεωργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η μεταποίηση, η γεωθερμία μπορεί να ρίξει σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, το γεωθερμικό δυναμικό μπορεί ακόμη να καλύψει ανάγκες για θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων.

Η Τήλος μετατρέπεται στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το έργο TILOS για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο νησί των Δωδεκανήσων. Ο σταθμός θα συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο και θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο ηλεκτροδοτείται η Τήλος. Η χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Τήλος θα γίνει το πρώτο νησί της Ελλάδας, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο σε ποσοστό 100%.

Ανάπτυξη υβριδικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για επιλεγμένους σταθμούς του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με στόχο την παραγωγή μικρού μέρους απαιτούμενης ενέργειας.

Για την ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, που θα εκμεταλλεύεται την αναγεννητική πέδηση των συρμών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εργάζονται οι ερευνητές του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δύο γερμανικών πανεπιστημίων. Το έργο θα διαρκέσει συνολικά 27 μήνες και θα λάβει χώρα σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό. Ο στόχος του είναι η κάλυψη των βοηθητικών φορτίων για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα του μετρό, αλλά και η παραγωγή ενός μικρού μέρους της ενέργειας που απαιτείται για τον φωτισμό και τον εξαερισμό των σταθμών του υπογείου σιδηροδρόμου.

Η WATT+VOLT έχει αναπτύξει την πλατφόρμα ενεργειακής παρακολούθησης smarteverything για να προσφέρει λύσεις καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της επενδυτικής απόδοσης αλλά και τη λειτουργική αξιοπιστία της εγκατάστασης.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM