Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 31

Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη οδηγεί όλες τις χώρες σε ανεύρεση λύσεων.

Αύξηση στο ρυθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πανελ.

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνουν ακόμα και οι αυτόνομες περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής. Από το 2014 κι έπειτα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ εγκαθίστανται με ιδιαίτερα αυξητικούς ρυθμούς, τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ενέργεια που παράγεται με την δύναμη του ήλιου στα παλαιστινιακά εδάφη έχει σχεδόν τετραπλασιάστει. Με αυτόν τον τρόπο οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας θα μειώσει την εξάρτησή τους από το Ισραήλ για ηλεκτρική ενέργεια.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνει στροφή και η Ελλάδα.

Σαρωτική θα είναι η αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πρόκειται να μειωθεί δραστικά το ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής. Από το 80% που προσεγγίζει σήμερα, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αναμένεται να καλύπτει περίπου το 20% της ενεργειακής ζήτησης στη χώρα. Ακόμη, βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η άνοδος της ενεργειακής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ώστε μελλοντικά να φτάσει το 50%.

Φωτοβολταϊκό πάρκο στον Βόλο. 

Το δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο διαθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Βόλου. Με εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς που φτάνει τα 500KW και κόστος κατασκευής τα 600.000 ευρώ, το ηλιακό πάρκο έχει εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο. Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού επιδοτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποσοστό 43%. Για τους αγρότες της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, η επένδυση κρίνεται ιδιαιτέρως συμφέρουσα καθόσον θα αποσβεστεί σε διάστημα από 2 έως 3 ετών.

Στο πλαίσιο των Ενεργειακών Λύσεων και Υπηρεσιών που προσφέρει, η WATT+VOLT παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία “Net Metering” υποστηρίζοντας την υλοποίηση του έργου για τους πελάτες της από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Με λίγα λόγια, προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό καθώς μέσω αυτής, συμψηφίζεται η παραχθείσα ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, με την ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες. Με αυτό τον τρόπο, καλύπτονται οι καταναλώσεις και μηδενίζονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM