Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 13

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τα έργα κατασκευής των αγωγών που μεταφέρουν το Φυσικό Αέριο και αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδα.

Προχωράνε οι επαφές για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Διεξήχθη η νέα συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγωγό East Med, τον Ιούλιο 2018. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών και των Βρυξελλών αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος αποτελεί έργο ενεργειακής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μήκος άνω των 1.800 χιλιομέτρων, ο Easmed πρόκειται να μεταφέρει τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας ο αγωγός East Med.

Το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει το νέο σημαντικό βήμα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Μed. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής, της ιταλικής, της κυπριακής και της ισραηλινής κυβέρνησης συναντιούνται το Σεπτέμβριο στο Τελ Αβίβ, υπογράφοντας μια νέα συμφωνία για την διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων που αφορούν τον αγωγό.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα φυσικού αερίου.

Σε καύσιμο του μέλλοντος εξελίσσεται το LNG, δηλαδή το Υγροποιημένο φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα καύσιμο, το οποίο έχει την ίδια ή και καλύτερη απόδοση σε σχέση με το πετρέλαιο, αλλά ταυτόχρονα παράγει ασύγκριτα μικρότερους ρύπους. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο προτιμούν ως καύσιμο για τα πλοία τους ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, με συνέπεια το LNG να υποσκελίζει σταδιακά τα παραδοσιακά καύσιμα της ναυτιλίας, που δεν είναι άλλα από το πετρέλαιο ντίζελ, ή ακόμα και το πιο ρυπογόνο μαζούτ.

Ξεκινάει η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στα τέλη του 2018 πρόκειται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα από τα σπουδαιότερα ενεργειακά έργα στην ενεργειακή ιστορία της Ελλάδας. Πρόκειται για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2020. Με προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ, ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας. Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα αντίστροφης ροής, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα ακόμα και να εξάγει φυσικό αέριο.

Η WATT+VOLT μπήκε δυναμικά στην αγορά του φυσικού αερίου, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Όσοι επιλέξουν να συνδυάσουν ρεύμα και φυσικό αέριο μέσω του μοναδικού προγράμματος DUAL POWER, επωφελούνται έκπτωση 30% στο φυσικό αέριο για 1 ολόκληρο χρόνο!

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM