Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 16

Ενέργειες για τη μείωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής και στροφή προς την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση στην Ελλάδα.

Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών για την πρόληψη περιστατικών ρευματοκλοπής.

Συνολικά 87.000 νέους και έξυπνους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος έχει εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής του Ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκαταστήσει μέχρι στιγμής ψηφιακούς μετρητές σε 13.000 πελάτες μέσης τάσης καθώς και σε 74.000 μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης, που αντιπροσωπεύουν μαζί το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα. Η αντικατάσταση των παλαιών «ρολογιών» του ρεύματος, πρόκειται να τερματίσει το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, το οποίο σήμερα έχει αποτέλεσμα την απώλεια ενός ποσού που φτάνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Έργο κάλυψης της ασφάλτου με λευκή ανακλαστική επίστρωση, με σκοπό τη μείωση υψηλών θερμοκρασιών.

Η οδός Βορέου είναι ένας μικρός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας που συνδέει τις πολυσύχναστες οδούς Αθηνάς και Αιόλου. Τους προηγούμενους μήνες, η Βορέου έγινε ο πρώτος δρόμος της Ευρώπης όπου υλοποιείται ένα καινοτόμο έργο με στόχο τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται το καλοκαίρι. Πρόκειται για την εφαρμογή CoolSeal που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο Λος Άντζελες και αφορά την κάλυψη της ασφάλτου με μια λευκή ανακλαστική επίστρωση. Η αποτελεσματικότητα του έργου θα μελετηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με προοπτική να εφαρμοστεί και σε άλλους δρόμους της Αθήνας.

Αύξηση της χρήσης ποδηλάτου στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης.

Η μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης στη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης είχε και μία θετική συνέπεια. Τα τελευταία 8 χρόνια, οι πωλήσεις ποδηλάτων έχουν αυξηθεί κατά 35% ενώ σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, περίπου το 5% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Το ποσοστό χρήσης ποδηλάτου στη χώρα μας είναι ακόμα πολύ χαμηλό, όμως το σίγουρο είναι ότι οι ποδηλάτες δεν αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης και των αέριων ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM