Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 17

Οι Ευρωπαϊκές χώρες αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιτυγχάνοντας σημαντικές ενεργειακές επιδόσεις.

12 χρόνια νωρίτερα θα επιτύχει το στόχο για τις ΑΠΕ η Σουηδία.

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιάσει αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η σουηδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Σουηδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, μέχρι το τέλος του 2018, στη σκανδιναβική χώρα θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 3.681 ανεμογεννήτριες. Τα νέα αιολικά πάρκα, μαζί με την ήδη υπάρχουσα παραγωγή πράσινης ενέργειας θα είναι ικανά για να καλύψουν το στόχο της παραγωγής 18 Τεραβατώρων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2030, ωστόσο η Σουηδία φαίνεται ότι θα τον πετύχει μέχρι τα τέλη του 2018.

76 συνεχόμενες ώρες χωρίς λιγνίτη στη Μεγάλη Βρετανία.

Μια ανεπανάληπτη ενεργειακή επίδοση σημειώθηκε στα τέλη του Απριλίου στη Βρετανία. Αξιοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας η Βρετανία κατάφερε να καλύψει την ζήτηση για ενέργεια, χωρίς την καύση λιγνίτη, για 76 συνεχόμενες ώρες. Η ενεργειακή ζήτηση καλύφθηκε από το φυσικό αέριο, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τα υψηλής δυναμικότητας αιολικά πάρκα της γηραιάς Αλβιόνας. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτησαν την είδηση τονίζοντας ότι η χώρα είχε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς λιγνίτη, από την εποχή του 19ου αιώνα.

Η Γαλλία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εντυπωσιακή αύξηση, της τάξεως του 186% στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέσα σε ένα μόλις χρόνο, καταγράφηκε στη Γαλλία. Η χώρα που τις προηγούμενες δεκαετίες στηριζόταν κυρίως στην παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια, κάνει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υλοποιώντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ήδη από το 2011. Έτσι, μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη Γαλλία εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάρκα με συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 246 ΜW. Πλέον, τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν το 12% της ενεργειακής ζήτησης στη Γαλλία.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM