Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 19

Θέλετε να μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και να μειώσετε την κατανάλωση σας σε ενέργεια; Μάθετε πως:

Η μείωση πλαστικών ποτηριών οδηγεί σε εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και μείωση απορριμάτων.

Μία εντυπωσιακή πρωτοβουλία για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος που έχει γίνει μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, αναλαμβάνει γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση. Οι καταναλωτές του καφέ, καλούνται να προσέλθουν σε περισσότερες από 100 καφετέριες της χώρας με το δικό τους ποτήρι, ώστε να μην καταναλώνουν πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται καθημερινά περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια για την κατανάλωση καφέ και άλλων ροφημάτων. Η μείωση των πλαστικών ποτηριών θα εξοικονομήσει μεγάλες ποσότητες ενεργειακών πόρων, ενώ θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των απορριμμάτων.

Εξοικονόμηση στις ετήσιες δαπάνες του ηλεκτρικού ρεύματος με την αποσύνδεση συσκευών από το ρεύμα.

Σημαντική κίνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό αποτελεί η πλήρης αποσύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών από το ηλεκτρικό ρεύμα, σε περιόδους όπως οι καλοκαιρινές διακοπές. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η τακτική να αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής, δηλαδή στο stand by, συσκευές όπως η τηλεόραση ή το στερεοφωνικό αντιστοιχούν στο 5 με 10% των ετήσιων δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν φύγετε λοιπόν από το σπίτι, βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα και σκεφτείτε απλά, ότι με αυτόν τρόπο θα έχετε λίγα χρήματα επιπλέον για να ξοδέψετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικό κατάλογο με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, που απευθύνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην λίστα των συμβουλών, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση των στερεοφωνικών, των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι εν λόγω συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους Ευρωπαίους καταναλωτές και η χρήση τους αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 25% των δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα. Η Κομισιόν συστήνει να μην αφήνουμε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής και να μην προβαίνουμε σε αχρείαστες αγορές, όπως είναι οι τηλεοράσεις πολλών ιντσών.

Ένας “έξυπνος” τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η υπηρεσία smartwatt της WATT+VOLT, με την οποία έχετε τον έλεγχο του σπιτιού σας στο κινητό σας οποιαδήποτε στιγμή. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 183 83.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM