Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 14
Ενημερωθείτε για όλα τα ενεργειακά προγράμματα με στόχο τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό στην Ελληνική Επικράτεια.
Ενεργειακή αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων.
Μέχρι και 230.000 ευρώ ετησίως αναμένεται να εξοικονομηθούν μετά τις παρεμβάσεις ενεργειακού εκσυγχρονισμού που προκρίνονται για το Κλειστό Κολυμβητήριο Ιωαννίνων. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις», με προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, το κολυμβητήριο των Ιωαννίνων θα έχει αντικαταστήσει τον καυστήρα πετρελαίου με σύγχρονες αντλίες θερμότητας, ενώ ο φωτισμός του θα βασίζεται αποκλειστικά σε λαμπτήρες τύπου LED. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών για τις οποίες ευθύνεται το κολυμβητήριο κατά 775 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Αναβίωση προγράμματος αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας.
Την αναβίωση του ενεργειακού προγράμματος Ηλιος, με στόχο στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προτείνει η εφημερίδα Financial Times. Το σχέδιο Ήλιος είχε αναπτυχθεί το 2010, προβλέποντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, και στη συνέχεια τη μεταφορά της στη Δυτική Ευρώπη. Παρότι εξαιρετικά φιλόδοξο, το πρόγραμμα είχε εγκαταληφθεί το 2012, λόγω υψηλού κόστους. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα τελευταία χρόνια το κόστος της ηλιακής ενέργειας, έχει μειωθεί κατά 70% με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο εξής. Η μείωση των απαιτούμενων δαπανών, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, καθιστούν το σχέδιο Ήλιος και πάλι ελκυστικό.
Πρόγραμμα μεγιστοποίησης ενεργειακής εξοικονόμησης για ελληνικά νησιά.
Ένα πρόγραμμα για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής οικονομίας αλλά και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε τρία ελληνικά νησιά έχει σχεδιάσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για την Αστυπάλαια, τη Σύμη και το Καστελόριζο τα οποία φιλοδοξούν να μετατραπούν σε «πράσινα νησιά» μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, σε ποσοστό πάνω από 60%, με αντίστοιχη υποκατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων που τροφοδοτεί σήμερα τις αυτόνομες μονάδες των νησιών.
Η WATT+VOLT μέσω της πλατφόρμας smarteverything αξιοποιεί την τεχνολογία IoT (Internet of Things), με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τον έλεγχο του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε εγκατάστασης.
Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM