Ενεργειακές Ειδήσεις Νο 4

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας.

Παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο και απορρίμματα.

Σχεδόν κατά 100% αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως η ενέργεια που παράγεται από τα σκουπίδια τα επόμενα 7 χρόνια. Πρόκειται για τον ηλεκτρισμό που προκύπτει από την καύση του βιοαερίου το οποίο παράγεται σε ειδικές εγκαταστάσεις στις μονάδες ταφής των απορριμμάτων. Από τα 87,6 GW (gigawatt) βιοενέργειας που είναι εγκατεστημένα φέτος σε όλο τον κόσμο, το 2025 η εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς του βιοαερίου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 165 GW, δείχνοντας έτσι ότι στην προσπάθεια εξοικονόμησης των ορυκτών καυσίμων που σήμερα σπαταλάμε αλόγιστα, η λύση μπορεί να έλθει από τα σκουπίδια.

Φωτοβολταϊκοί θάλαμοι φόρτισης στο κέντρο του Λονδίνου.

Με τη δύναμη του ήλιου φορτίζουν τα κινητά τους οι κάτοικοι του Λονδίνου. Οι αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν ήδη τοποθετήσει στους δρόμους της πόλης έξι θαλάμους πράσινου χρώματος, η οροφή των οποίων καλύπτεται από φωτοβολταϊκά. Οι πράσινοι θάλαμοι έχουν αρκετή ισχύ ώστε  να φορτίσουν πλήρως μέχρι και 100 κινητά τηλέφωνα σε μία μέρα. Εκτός από τα κινητά τους, οι περαστικοί μπορούν να φορτίζουν τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλες συσκευές. Οι Λονδρέζοι φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τους θαλάμους φόρτισης με ηλιακή ενέργεια και οι αρχές της πόλεις αναμένεται να τους διπλασιάσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το Εnergy Observer έπιασε λιμάνι στην Αττική.

Στις ακτές της Αττικής βρέθηκε στα μέσα του Ιουνίου, το πλωτό σκάφος που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους ενεργειακούς δρόμους στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Πρόκειται για το γαλλικό σκάφος «Energy Observer», το πρώτο πλοίο στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά και μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με την τεχνολογία υδρογόνου. Η Αττική ήταν η 18η στάση στο ταξίδι που έχει ξεκινήσει το Energy Observer, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Συνολικά, το ταξίδι θα διαρκέσει 6 χρόνια με το σκάφος να επισκέπτεται 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η WATT+VOLT δεσμεύεται για την κοινωνική της υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική της προσέγγιση στην παραγωγή ενέργειας μέσω ολοκληρωμένων λύσεων πράσινης ενέργειας όπως η ηλιακή.

Πηγή: Το Ενεργειακό Δελτίο της WATT+VOLT στον Real FM