|
10.05.21

Covid-19, ενέργεια και τεχνολόγια πάνε χέρι-χέρι

Καθώς η παγκόσμια αναταραχή που έχει φέρει η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται, ολόκληροι κλάδοι, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ο καθένας από εμάς, σε ατομικό επίπεδο, αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που εργάζεται και ζει.

Μερικοί από τις σημαντικότερους κλάδους, με λειτουργία που θεωρούσαμε δεδομένη, όπως η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η υγειονομική περίθαλψη έχουν αλλάξει δραματικά στην περίοδο της πανδημίας.   Τυχαίνει όμως και πολλές από αυτές τις αλλαγές να συμβαδίζουν με την ανάγκη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών, με συνέπεια να οδηγούμαστε πολύ πιο άμεσα σε μια νέα πραγματικότητα.

Από τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα έως τα αυτόνομα οχήματα, ο κλάδος των μεταφορών έχει μπει εδώ και καιρό σε μεταβατικό στάδιο και σχεδιάζει την επόμενη μέρα, δηλαδή τις «μεταφορές επόμενης γενιάς» που θα είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και περισσότερο πράσινες. Στον ενεργειακό τομέα, είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία απολιγνιτοποίησης για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν μαζί με τους μαθητές τους την τηλεκπαίδευση και πολλοί εργαζόμενοι βιώνουν μια νέα συνθήκη δουλεύοντας για πρώτη φορά εξ αποστάσεως. Όλες αυτές οι μεταβάσεις δεν γίνονται χωρίς κόστος, αντιθέτως λειτουργούν σαν μικρά σοκ που θα συνεχίσουν να αντηχούν καθώς μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα σε όλους τους τομείς: οικονομία, τεχνολογία, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ανάπτυξη.

Ειδικά στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, το 2020 ήταν, για τη χώρα μας, μια χρονιά που ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη. Η εκτίναξη των online αγορών οδήγησε τις επιχειρήσεις που δεν είχαν φροντίσει να έχουν ηλεκτρονική παρουσία σε οικονομική καταστροφή. Μετά τον COVID-19, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο ίντερνετ και θα αναζητήσουν βελτιώσεις στα συστήματα logistics και παράδοσης για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει, καθώς φαίνεται ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις αγορές τους στα νέα δεδομένα.

Παρά τα φοβερά προβλήµατα που δηµιουργεί η πανδηµία COVID-19 και τις καθυστερήσεις, η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας βήματα προς το ψηφιακό της µέλλον. Αξιοποιώντας πολλές και πολλά υποσχόµενες τεχνολογίες (IoT, Τεχνητή Νοηµοσύνη, Μηχανική Μάθηση, Ροµποτική, Βιοµετρική, Cloud, Big Data, AR/VR κ.ά), πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα αλλάξουν ριζικά. Προσφέροντας ολοκληρωμένες και καινοτόμες υπηρεσίες ενέργειας, η Watt + Volt είναι εδώ για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία μέσω τεχνολογιών διαχείρισης και ανάλυσης του ενεργειακού προφίλ των πελατών της.